Rondleidingen

Lud’Arte verzorgt op diverse plekken rondleidingen over architectuur, stedenbouw, (industrieel) erfgoed en kunst. Hieronder een greep uit het aanbod. In overleg met de klant stellen we een rondleiding op maat samen!


De Wagenwerkplaats - Amersfoort

WWP_2.jpg

Waar in 1904 dé werkplaats voor spoorwegmaterieel opende bevindt zich nu een levendig gebied dat is herbestemd voor werken, vrije tijd, onderwijs en in de toekomst wonen. Op de Wagenwerkplaats komen burgerinitiatief, industrieel erfgoed en herbestemming succesvol samen. Tijdens de rondleiding informeren we u over de ontstaansgeschiedenis, de architectuur van de gebouwen, het gebruik door de jaren heen, onderhoud van goederenwagons, burgerparticipatie en de herbestemming van de Wagenwerkplaats. Een rondleiding duurt 1 á 2 uur. De route stemmen we af op uw tijd en wensen.


Het Eemhuis - Amersfoort

1465_1293_web_eemplein_03_(eemhuis)_web.jpg[1].jpg

In opdracht van het Eemhuis verzorgt Lud’Arte rondleidingen door dit spectaculaire gebouw van het toonaangevende architectenbureau Neutelings Riedijk Architecten. Met het Eemhuis is Amersfoort een iconisch gebouw rijker. De gemeente Amersfoort gaf opdracht tot de bouw van dit cultuurhuis waar Kunsthal KAdE, Bibliotheek Eemland, Archief Eemland en Scholen in de Kunst vanaf 1 mei 2014 hun deuren open. Het Eemhuis moest een krachtige injectie geven aan het cultureel leven in Amersfoort. En dat doet het. Het gebouw dat vier verdiepingen telt laat geen afgesloten ruimtes zien, maar is een open gebouw. Als bezoeker voel je je snel mede-eigenaar van het gebouw. De publieke route neemt je mee het gebouw in. Tijdens de rondleiding die 5 kwartier duurt bezoeken we naast de begane grond de verdiepingen en informeren u over de ontwerpvisie, de constructie, de duurzaamheidsmaatregelen, het interieur, de locatie en omgeving én de gebruikers van het Eemhuis.


De Nieuwe Stad - Amersfoort

Prodent_Erdal.jpg

Pal naast de oude binnenstad van Amersfoort ligt het Centraal Stadsgebied Noord. Een plek waar Amersfoort volop in beweging is.
Het gebied heeft een industriële historie. Hoe ga je om met de herinrichting van zo’n gebied? Amersfoort koos voor nieuwbouw (inbreiden) en het herbestemmen van bestaande gebouwen. Het levert een boeiend gebied op met nieuwe architectuur en stedenbouw in combinatie met herbestemde gebouwen waaronder enkele monumenten en varend erfgoed. Het Oliemolenkwartier laat u zien hoe industrieel erfgoed karakter geeft aan de stad en plaats biedt aan bruisende ideeën van ondernemers en burgers. Tijdens de rondleiding vertellen we u over de geschiedenis van dit stukje Amersfoort en nemen u mee langs de actuele ontwikkelingen. Zonder twijfel voelt u tijdens de rondleiding de inspiratie die van dit gebied uit gaat.


Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Amersfoort

RdCE 23

In opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed verzorgt Lud’Arte de rondleidingen door dit markante gebouw van de Spaanse architect Juan Navarro Baldeweg. Het gebouw is op vele niveaus interessant. Allereerst de situering in de omgeving nabij de historische binnenstad van Amersfoort, maar ook het materiaalgebruik, de vormgeving, het interieur en de inspiratie die de architect ontleende aan werken van Hollandse Meesters als Ruisdael en Saenredam. De indrukwekkende klimaatgevel die een besparing van 40% van de stookkosten oplevert levert een forse bijdrage aan de duurzaamheid van dit gebouw. Tijdens de rondleiding is er ook aandacht voor het werk van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en bezoeken we o.a. het bottenlab. De rondleiding vindt plaats tijdens kantooruren en duurt een uur. 


Leidsche Rijn - Utrecht

Leidsche Rijn is de grootste Vinex-locatie van Nederland. Hoewel de Vinex-nota inmiddels geschiedenis is, kleeft deze naam nog steeds aan de locatie. In Leidsche Rijn worden 30.000 woningen gebouwd. Het is de grootste bouwput van Europa en daarmee ook dé plek om de trends op het gebied van stedenbouw en architectuur te volgen. Bijzondere trekker in Leidsche Rijn is de ruime aanwezigheid van archeologische vindplaatsen. Tijdens de rondleiding is onder andere aandacht voor architectuur, stedenbouw, kunst in de openbare ruimte, archeologie en duurzaamheid.


Kattenbroek – Amersfoort

De Amersfoortse wijk Kattenbroek is begin jaren negentig gerealiseerd. In die tijd was het een komen en gaan van bezoekers. De wijk die ontworpen is door stedenbouwer en architect Ashok Bhalotra, is bijzonder te noemen. Het stedenbouwkundigplan en de architectuur zijn zeer vernieuwend en geven een nieuwe kijk op woningbouw. In Kattenbroek gaan stedenbouw, architectuur en kunst hand in hand. Een inspirerende wijk die elke architectuurliefhebber gezien moet hebben.


Vathorst – Amersfoort

Amersfoort springt over de snelweg! In de oksel van de A1 en A28 verrijst vinex-locatie Vathorst met ca. 11.000 woningen. Herkenbaar zijn de vinex-standaarden, maar ook Vathorst heeft zo haar eigen bijzonderheden. Zo wordt er een heuse grachtenstad gebouwd en zijn oude elementen opgenomen in de nieuwe plannen.


Nieuwland – Amersfoort

Duurzaamheid is hét woord van deze tijd. Waar woningbouw al jaren lang een grote duit in de zak doet als het gaat om milieuvervuiling, wordt er steeds meer gewerkt aan duurzaamheid. En dat kan! De Amersfoortse wijk Nieuwland is hiervan een goed voorbeeld. De wijk is inmiddels gerealiseerd met de afronding van Stadstuinen. Nooit eerder werd er op zo’n grote schaal gebruik gemaakt van zonne-energie bij een woningbouwproject. In Nieuwland treft u de 0-energie woning maar ook slimme oplossingen voor

waterhuishouding. Niet voor niets bezoeken veel buitenlanders deze wijk om de technieken mee te nemen over de grens.


Binnenstad – Amersfoort

De historische binnenstad van Amersfoort heeft veel te bieden. De middeleeuwse sfeer is nog steeds voelbaar. Oude steegjes en watergangen, maar ook authentieke stadsmuren, land- en waterpoorten maken Amerfoort tot een bijzondere stad. Naast al dit oude is er ook veel nieuws te zien in Amersfoort. Door de groei aan inwoners in Amersfoort-Noord zijn er ook meer voorzieningen nodig. Op de plek waar voorheen de industrie gevestigd was, verschijnt nu een nieuw centraal stadsgebied waar wonen, werken en vrije tijd elkaar ontmoeten.


Dudok, Duiker en Mediastad - Hilversum

zonnestraal

Hilversum, stad met vele gezichten. Stad volop architectuur, bekend en minder bekend. Dudok en Duiker zetten Hilversum als stad van Moderne Architectuur op de kaart. Zonnestraal, Gooiland en het alom bekende Raadhuis van Dudok. Een bezoek aan Hilversum mag hier niet aan voorbij gaan. Maar er is meer, veel meer. Het kantongerecht van Vegter en Vesting Finance van Richard Meier. En natuurlijk het mediapark met gebouwen van bekende architecten als: Broek en Bakema, MVRDV en Neutelings Riedijk. Een rondleiding door Hilversum is een ware ontdekkingstocht langs de jaarringen van de architectuur.


De Uithof – Utrecht

Universiteitsgebied De Uithof heeft in de afgelopen jaren een metamorfose ondergaan. Waar het gebied aanvankelijk bestond uit grijze betonnen gebouwen, treffen we nu spannende architectuur van bekende architecten. Het bureau OMA van Rem Koolhaas maakte een aanvullend stedenbouwkundig plan voor het gebied om het een nieuwe impuls te geven. Beschikbare kavels kregen een nieuwe bestemming. Zo verschenen de afgelopen 10 jaar veel nieuwe gebouwen van onder meer Rem Koolhaas, Ben van Berkel, Neutelings Riedijk, Mecanoo, Rudy Uytenhaak, NLArchitects en Wiel Arets.

© 2024 Lud’Arte – Telefoon 06 44 856 214